Evet memleketimin yöresel yemeklerinden Borani benimde çok ama çok sevdiğim lezzetler arasında herkese şiddetle tavsiye ediyorum.Hatayda çok bilinen borani gaziantepte kış kabağı yerine patatesle yapılıyor ve nane yerine safran atılıyor ama ben bunu tercih ederim.Kabak sevmeyenler patateslede yapabilir.Tabi belirtmeden geçemeyeceğim bunu ben değil annem yaptı çünkü anneciğimin yaptığı bir başka oluyor o yaptı bende oturup tıka basa afiyetle yedim.
Malzemeler :
500 gr kuzu eti (kebablık doğranacak)
1 kilo kış kabağı
yaklaşık 1 kilo tuzlu yoğurt (bulamayanlar yogurtla yapabilir)
1 adet kuru soğan
1 baş sarımsak
1 kase nohut
yeteri kadar zeytinyağı ve su
Yapılışı :
Tencereye et, nohut ,yeteri kadar su konup beraber kaynamaya bırakılır.Bu arada soğan ve sarımsaklar doğranıp yarı pişmiş olan etlere ilave edilir ardından doğranmış kabaklarda konup 1-2 taşım kaynatılır tuzluyoğurtta atılıp hepsi beraber orta ateşte pişmeye bırakılır.Pişmeye yakın zeytinyağında nane yakılıp üzerine dökülür bir iki taşım kaynatılıp sıcak servis edilir.
NOT:
1-Belirtmeden geçemeyeceğim yemeğin kıvamı çorba kıvamında olacak.
2-Ve isteğe bağlı pişmeye yakın 3-4 tane sıcak suda 10 dk.ıslatılmış kurutulmuş (hatayda baş biber deniyor) kırmızı acı biber ilave edilir.
3-Tuzluyoğurtta Hatay dışında pek bilinmiyor bulamayan arkadaşlar taze yoğurt kullanabilir.Onuda pişmeye yakın yemeğin suyundan (kesilmesin diye) yoğurda katılıp karıştırılır kaynamakta olan yemeğe yavaş yavaş eklenir.
Afiyet olsun......
Gül bahçesine girenler gül olmasalar da gül kokarlar. Kainatin en güzel gülünün(S.A.V) kokusunun üzerinizde olması temennisiyle. Mevlit Kandiliniz Mübarek Olsun.
YanıtlaSilannenin eline sağlık,bana ekmeği sormuşsun daha önce fırında pişirdim oda çok güzel oldu bence denemelisin fırının içine küçük bir kaba su koyarsan ekmek kuru olmuyor
canım hemşerim ellerine sağlık annenin çok severim ben bu yemeği sık sık ta yaparım ama yanında çiy köftede yaparım çok güzel olur.kandilin mübarek olsun canım sevgiyle kal
YanıtlaSilherşeyden önce mevlid kandilini tebrik ederken ,ona layık ümmet olabilmeyi rabbim bize nasip etsin diyorum.. veee devamla ellerine sağlık diyorum. nasılda güzel nasıl da neffis görünüyor...mmm şimdi olsa yerim yaww..
YanıtlaSilen içten sevgiler......
Sevgili kardeşim,güzel dualarına amin diyorum,Rabbim bizleri O(s.a.v)güzeller güzelinin yolunun takipçisi olanlardan eylesin(amin).
YanıtlaSilNe kadar değişik ve sağlıklı bir yemek,afiyet bal şeker olsun,
sevgilerimle...
Yağmur yüklü bulutlar gibi gelen, eteğindeki hayır cevherlerini başımıza boşaltan ve bizlere mutluluk veren kandilin, büyüsüne kapılmanız dileğiyle. Nice kandiller.
YanıtlaSilMerhaba arkadasım, ellerıne,emegine saglık.
YanıtlaSilBir avuç dua, bir kucak sevgi,
Sıcak bir mesaj kapatır mesafeleri, birleştirir gönülleri,
Bir sıcak gülümseme, daha da yaklaştırır bizi birbirimize.
Kalbiniz nur, eviniz huzur dolsun.
Bu güzel gecenin tekrarlarına ulaşman dilegiyle.
Kandilin mübarek olsun..
Sevgıler..
ellerine sağlık canımm çok nefis görünüyor:)
YanıtlaSilcanım bloglar arasında gezerken gördüm inş. bende tarif gönderecem yalnız benim ilgimi çeken hatay yemeğin borani evet benim yıllarca yemediğim canım memleketimin yemeği sende görünce nasıl bir özlemle baktım bizim bulunduğumuz yerde tuzlu yoğurt(doberki deriz)
YanıtlaSilyok normal yoğurtla da tadını alamıyorum anneciğinin ellerine sağlık canım çok güzel tarif vermiş sana banada beklerim sevgilerimi selamlarımı yolluyorum...